Újdonságok és jövőbeni tervek a BBTE-n

A sajtótájékoztatón dr. Markó Bálint és dr. Szász Levente rektorhelyettesek vettek részt.

A BBTE új képviselői 2024. március 18-án léptek hivatalba. Dr. Markó Bálint egyetemi tanár a Magyar Tagozat vezetőjeként, az oktatásért, a versenyképességért és a kihelyezett tagozatokért felelős rektorhelyettesként folytatja tevékenységét. Dr. Szász Levente egyetemi tanár minőségbiztosításért és a vállalkozói környezettel való kapcsolatért felelős rektorhelyettesi feladatokat látja el. A BBTE Szenátusának alelnökévé dr. Silye Lóránd docenst választotta meg a tagozat, és továbbra is dr. Dégi László Csaba egyetemi tanár az egyetemi ombusdman. A BBTE magyar tagozatának képviselete más, egyetemen kívüli központi testületekben is megújult. Így dr. Nagy László egyetemi tanár mandátumának lejártával az ARACIS Központi Testületében dr. Bács Miklós egyetemi tanár képviseli ezentúl a magyar tagozatot, illetve dr. T. Szabó Levente helyett dr. Markó Bálint lett a BBTE egyik képviselője  Felsőoktatás Finanszírozásával Foglalkozó Tanács (CNFIS) Központi Testületében..

A rektorhelyettesek a továbbiakban ismertették a BBTE oktatási tevékenységére vonatkozó terveiket is. Dr. Markó Bálint jelezte: az újítások, fejlesztések keretét az új felsőoktatási törvény biztosítja, amely az előző oktatási törvénynél tágabb teret nyújt az anyanyelven történő felsőoktatásnak minden tanulmányi szinten: az alapképzéstől egészen a habilitációig. Ez a törvény lehetőséget kínál kettős szakok elindítására, a BBTE pedig élt is a lehetőséggel, és benyújtotta kettős szakokra vonatkozó javaslatait – ezek valószínűleg 2025-től indulhatnak el. A rektorhelyettes a kolozsvári, resicabányai és sepsiszentgyörgyi duális kampuszok elindításáról is beszélt (a projektet részletesen itt ismertettük: https://news.ubbcluj.ro/hu/a-bbte-a-dualis-felsooktatas-kozponti-szereplojeve-valik-romanianak/). Ugyanakkor felhívta a figyelmet a BBTE egészségügyi profilú tevékenységeire is, hiszen az egészségügy terén elért kutatási eredmények egyre inkább láthatóvá válnak a nemzetközi rangsorokban, s indokolttá vált ilyen téren is képzéseket indítani.. Dr. Szász Levente jelezte: ősztől a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karán el is indul egy angol nyelvű Health Economics mesterképzés, egy olyan interdiszciplináris képzés, amely a gazdálkodástudományban és az egészségtudományokban érdekeltek számára egyaránt hasznos lesz (részletek: https://news.ubbcluj.ro/hu/orszagos-szinten-egyedulallo-egeszsegugyi-gazdasagtan-mesterkepzest-indit-a-bbte/). A rektorhelyettesek jelezték: az egyetem jelenleg elemzik a rövid időtartamú képzések indításában rejlő lehetőségeket is.

A BBTE Magyar Tagozata igyekszik minden szinten válaszolni a magyar közösség igényeire: a keresletre válaszolva új szakokat elindítani, illetve lehetőséget biztosítani a doktori iskolákban folytatott tevékenységekre is. Szász Levente ugyanakkor felhívta a figyelmet az egyetem nemzetközi kapcsolataiban rejlő lehetőségekre is: a BBTE kapu a nagyvilágra, az egyetem hallgatói és oktatói számos mobilitási program keretében tájékozódhatnak külföldi felsőoktatási intézményekben, majd belátásuk szerint a megszerzett tudást hazahozhatják, az országban hasznosíthatják is. Markó Bálint megjegyezte az egyetem nemzetközi szervezeti tagságai (Eutopia, The Guild) már jelenleg is olyan kapcsolt közösségeket (connected communities) működtetnek, amelyekben a hallgatók rangos külföldi egyetemek hallgatóival dolgoznak és gondolkodnak együtt egy-egy témában, bizonyos tantárgyak keretében.

A nemzetközi rangsorokban elért helyezések a BBTE számára nem önmagukban célok, hanem visszajelzések a tevékenységünkre vonatkozóan, fejtette ki dr. Szász Levente. Az egyetem közössége arra törekszik, hogy a BBTE név nemzetközi szinten a minőség, a minőségi oktatás szinonimája lehessen. Dr. Markó Bálint jelezte: az egyetem hamarosan megnyitja ACTRIS egységét, illetve a BrainQ Klinikai MRI Központot, amely ritkaságszámba menő orvosbiológiai képalkotó felszereléssel rendelkezik (https://news.ubbcluj.ro/hu/a-bbtemed-school-of-health-letrehozta-romaniai-szinten-a-legfejlettebb-nemzetkozi-szinten-az-egyik-legfejlettebb-orvosbiologiai-kepalkotasi-platformot/).

Dr. Szász Levente elmondta, az egyetem a továbbiakban is ápolni kívánja a vállalkozói környezettel való együttműködését, emellett támogatja az aktív és végzett hallgatók vállalkozásindítási tevékenységeit is.

A teljes sajtóközlemény itt érhető el.